Няколко думи за създателя на сайта

Казвам се Божан Бошнаков и работих за списание auto motor und sport България от създаването на първия му брой, появил се на бял свят през януари 2006 година, до излизането на последното му издание през май 2023 година. През годините съм имал привилегията да изпробвам възможностите на стотици автомобили от почти всички представени в Европа марки, както и да менажирам създаването на някои уникални издания като "100 години Alfa Romeo", "120 години Skoda" и доста други проекти за марки като BMW, Hyundai, Volkswagen и други. Но за да добиете представа за това откъде идва идеята ми да създам този сайт, ми се иска да започна малко по-отрано.

Автомобилите и изобщо транспортните средства са една от големите страсти в живота ми - вълнувам се от тях откакто имам съзнателни спомени за съществуването си. Събирал съм различни списания, посветени на автомобилите още откакто бях 11 или 12-годишен, а през гимназиалните си години давах буквално половината си джобни, за да си купувам най-любимото ми списание - германския "auto motor und sport", което заедно с българското издание "Вираж" в края на 90-те и началото на новото хилядолетие се превърнаха в нещо като автомобилни библии в жадния ми за автомобилни знания млад ум. С писане също се занимавам от дете, така че идеята да съвместя две от силните си страни - познанията за автомобилите и способността ми да се изразявам в писмена форма, се зароди съвсем логично, когато бях на 17 или 18 години. И така - време беше идеята да се превърне в действия, затова реших да се свържа по телефона с отдавна останалото в историята списание "Авто Журнал". От другата страна на телефона ми отговори един човек, който изигра огромна роля в живота ми и към който до края на дните си ще пазя огромна обич и признателност - инж. Григори Костандиев, автор на книгата "От велосипеда до метрото", която помня от най-ранна детска възраст. Именно той ми даде шанс да направя първите си стъпки в автомобилната журналистика и така започнах да пиша за автомобили - първата ми статия излезе през април 2003 година. Беше кратко представяне на новия по онова време Opel Signum - не че има огромно значение, но такива неща трудно се забравят. Още в следващия брой на списанието имах възможност да напиша представянето на новото поколение на Jaguar XJ - бях направо на седмото небе. И оттам нещата потръгнаха... Пишех и превеждах за няколко различни автомобилни списания, за период от година и половина дори отговарях изцяло за автомобилната част в също несъществуващото вече списание АвтоГАЗ. Докато дойде денят, когато научих, че любимото ми списание auto motor und sport ще започне да излиза на български език. Междувременно се бях запознал с човека, вдъхновил ме за идеята да пиша за автомобили на родния си език - инж. Мирослав Николов, който беше създател на споменатото вече списание "Вираж" (където, между другото, беше първата ми публикация в автомобилно издание въобще - през 1999 година на неговите страници публикуваха мое есе, когато бях на 15 години), който и ме покани да стана част на екипа на auto motor und sport България. Имах честта да бъда заместник-главен редактор на това великолепно според моите критерии издание, и главен редактор на сайта му. Останалото вече го знаете...

Идеята ми за създаването на този сайт не е нова, но й трябваха доста години, за да узрее в главата ми. Това е мое кътче в пространството, което отразява нещата такива, каквито ги виждам аз след 20 години опит в автомобилния свят. Старая се да бъда обективен за нещата, които са важни, и не крия субективното си мнение тогава, когато имам право на това. Не се опитвам да бъда политкоректен или да се опитвам да се харесам на някого - предпочитам да бъда себе си. Надявам се тук хората, които споделят мнението ми, че автомобилът е не е просто превозно средство, а средство за лична мобилност, символ на стремежа към свобода, и дори изкуство, да открият по нещо за себе си. Не съм инфлуенсър, нито почитател на модните течения. Нямам амбицията да бъде гуру. Просто ценя нещата, които са наистина стойностни и които остават във времето - затова и се опитвам да създавам именно такива текстове, в които има какво да се прочете.

Свържете се с нас: admin@carexpertbg.eu